Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Adresa a sídlo začínajícího podnikatele

Jak začít podnikat #2

Adresa a sídlo začínajícího podnikatele

Tak založení firmy jsme zvládli. Co dále?

Jako podnikatel potřebujete oficiální adresu. Začínající podnikatel většinou nemá chuť investovat do předražených nájmů, když netuší, jak bude jeho byznys výnosný. Máme dvě možnosti řešení v podobně domácí adresy nebo virtuálního sídla. Virtuální sídlo je adresa, na které sice nesedíte, ale bude se uvádět v obchodním nebo živnostenském registru, v administrativních záležitostech, na vizitkách, bude vám sem zasílána pošta, atd. Virtuální sídla většinou bývají „lukrativní„ nemovitosti, které by měly působit reprezentativně a v určitých případech mají výrazně pozitivní vliv na uzavření obchodu. Zároveň odpadá nebezpečí, které teoreticky hrozí, pokud je vaším sídlem domácí adresa. A zejména nízké nájemné vám v začátcích podnikání může pomoci „přežít„. Za oponou se šeptá, že nejlepší je zařídit si virtuální sídlo ve větším městě, kde je menší pravděpodobnost, že vám přijde kontrola ze strany státních úřadů.

Jak si zřídit takové virtuální sídlo?

Jednoduše, stačí vám internet (nebo Zlaté stránky) a vyhledat výraz „virtuální sídlo„ zobrazí se mnoho možností a můžete si vybírat dle vašich požadavků. Rozhodujícím faktorem je samozřejmě i cena, někdy je však fajn, pokud v rámci
virtuálního sídla máte v ceně i doplňkové služby. Nejčastější doplňkové služby jsou:

  • převzetí poštovních zásilek
  • oznámení o zásilkách e-mailem
  • skenování a odesílání dokumentů
  • příjem faxů
  • použití zasedací místnosti

Ale odkud mám skutečně pracovat?

Nyní se dostaneme i k praktické části. Teoretické sídlo bychom měli, ale kde budeme pracovat? Ano jedna z možností je pracovat z domova, případně v garáži nebo kavárně s připojením na Wi-Fi. Například práce z domova je sice nejlevnějším řešením, ale často je neefektivní. Jste izolovaní od zbytku světa, nesocializujete se, nemáte motivaci, jste ovlivněni mnoha rušivými elementy a často se stává, že nedokážete oddělit práci od soukromí. Mnohem lepším řešením je využít coworkingové centrum. Ještě jste o tom neslyšeli? Chyba.

„Coworking představuje styl práce a podnikání ve flexibilním kancelářském prostředí sdíleným s dalšími nezávislými pracovníky. Je to také komunita nezávisle pracujících lidí, kterým společné prostory umožňují sdílet hodnoty, zkušenosti, nápady a profitovat ze synergického efektu, který přináší soustředění talentovaných lidí na jednom místě.„ Tento popis jsme získali z Wikipedie a je více než trefný. Coworkingové centrum vám v podstatě za směšné peníze poskytne prostor pro váš byznys (rozuměj stůl a židli, internet, tiskárnu a prostor pro schůzky s klienty). Určené jsou freelancerům, ale využívají je i menší firmy a najdete tam různé typy lidí. Velký vliv to bude mít nejen na vaši psychiku a výkonnost, ale i na vaši síť kontaktů a budoucí získávání nových klientů. Podělit se můžete o rady a zkušenosti, dozvíte se určitě cenné informace. Každé centrum nabízí různé typy pronájmů. Nejčastější je přístup do centra v pracovních dnech, ale dají se najít i místa, kde můžete pracovat v noci nebo o víkendech. Co více si může začínající podnikatel přát?

Pokud žádná podobná centra neznáte, tak vám může pomoci seznam coworkingových center v ČR, kde jsou centra pravidelně aktualizována včetně fotografií jednotlivých center.

Všechny díly seriálu:

  1. Zvolit si živnost nebo s.r.o?
  2. Adresa a sídlo začínajícího podnikatele
  3. Administrativa začínajícího podnikatele
  4. Začínající podnikatel a fakturace
  5. Webové stránky a sociální sítě
  6. Jak zviditelnit web o kterém nikdo neví 1/2
  7. Jak zviditelnit web o kterém nikdo neví 2/2
  8. Publikování zajímavého obsahu: Přinese vám více zákazníků? – 1/2
  9. Publikování zajímavého obsahu: 11 typů content marketingu – 2/2
  10. Time management: Jak s ním začít? – 1/2
  11. Time management: Jak s ním začít? – 2/2
  12. Jak najít ty správné zaměstnance

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář