Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Jak správně zaplatit paušální daň?

Jak správně zaplatit paušální daň?

V minulém článku jsme si řekli, co je to paušální daň a které OSVČ se můžu zapojit do režimu paušální daně. Dnes si projdeme, jak správně zaplatit paušální daň a uvedeme si několik příkladů.

Co je to paušální daň?

Ve zkratce – při paušální dani platí OSVČ (poplatník) finančnímu úřadu jen jednu měsíční platbu, ve které už má zahrnuté zálohy na daň + zdravotní pojištění + pojistné na důchodové pojištění.

V minulém článku jsme si podrobněji prošli, co je to paušální daň, jaká má pásma a která OSVČ se mohou zapojit do režimu paušální daně – pokud Vám tyto informace chybí, přečtěte si nejdříve ten.

Jaká je splatnost paušální daně?

Paušální daň je potřebné uhradit vždy do 20. dne kalendářního měsíce, na který se tato platba vztahuje.

Takže splatnost zálohy za březen 2024 je do 20.03.2024, splatnost zálohy za duben 2024 je do 20.04.2024 atd.

Zakládáte si živnost v průběhu roku? Na začátku zahájení samostatné činnosti v průběhu roku (pokud jste se stihli přihlásit do paušálního režimu do dne zahájení této činnosti) existuje při první platbě výjimka ve splatnosti. První zálohu na paušální daň můžete zaplatit do 20. dne měsíce, který následuje hned po měsíci, ve kterém jste zahájili samotnou činnost. Platí se v plné výši za celý měsíc i kdybyste činnost zahájili kdykoliv v průběhu měsíce.

Například: činnost jste zahájili v březnu 2024 – splatnost paušální daně za zálohové období březen 2024 je tedy do 20. dubna 2024 a do tohoto datumu je potřebné zaplatit také zálohu za duben 2024. Zálohy za další měsíce se už potom platí klasicky do 20. kalendářního dne v měsíci, na který se paušální daň váže.

Pokud splatnost paušální daně připadá na víkend nebo svátek, splatnost paušální zálohy se posune na nejbližší pracovní den.

Jaká je výše paušální daně?

Měsíční záloha na paušální daň v roce 2024

Pásmo Celková mesační záloha Záloha na daň z příjmu Záloha na zdravotní pojištění Záloha na důchodové pojištění
I. pásmo 7 498 Kč 100 Kč 2 968 Kč 4 430 Kč
II. pásmo 16 745 Kč 4 963 Kč 3 591 Kč 8 191 Kč
III. pásmo 27 139 Kč 9 320 Kč 5 292 Kč 12 527 Kč

Jelikož se každoročně zvyšují také minimální zálohy na pojištění, ty mají vliv také na celkovou výšku paušální daně, nezapomeňte si na začátku nového roku vždy zkontrolovat váš trvalý příkaz na úhradu v bance (pokud ho máte nastavený).

Na jaký účet sa platí paušální daň?

Číslo účtu, na které sa platí paušální daň, se skládá z 3 částí:

  • Předčíslí účtu 2866 (označuje druh daně)
  • Číslo účtu příslušného finančního úřadu
  • Kód banky ČNB (0710)

Každý finanční úřad má vlastní jedinečné číslo účtu, na které je potřeba daň zaplatit. Čísla matrik bankovních účtů finančních úřadů nájdete v Příloze č. 1.

Například: Při platbě zálohy za paušální daň Finančnímu úřadu pro Jihomoravský kraj se použije bankový účet 2866-77628621/0710.

Jak správně označit zálohu paušální daně?

Při platbě zálohy paušální daně nezapomeňte uvést také povinný variabilní symbol (VS). Jeho prostřednictvím vás bude moci finanční úřad identifikovat (kdo resp. za koho se platí daň).

Ten odpovídá kmenové části daňového identifikačního čísla (DIČ), která je tvořena obecným identifikátorem nebo vlastním identifikátorem správce daně. Variabilní symbol pro fyzické osoby je rodné číslo.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář