Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

SuperFaktura a fakturace v režimu OSS (One Stop Shop)

SuperFaktura a fakturace v režimu OSS (One Stop Shop)

Registrovali jste se k zvláštnímu režimu jednoho správního místa pro podání daňového přiznání přes One Stop Shop (OSS)? V následujících řádcích se dočtete, jak vaše faktury v SuperFaktuře označíte příznakem, že patří do režimu OSS. Tím potom ulehčíte spracování takovéto faktury vašemu účetnímu v jeho účetním programu.

Více: Eshopy a změny při prodeji zboží na dálku od 1.7.2021

Zapnutí režimu OSS v SuperFaktuře

Nejdříve je potřeba si v nastavení vašeho účtu na SuperFaktuře zapnout informaci, že jste zaregistrovaný k zvláštnímu režimu jednoho správního místa (OSS).

V části Nastavení >> Aplikace >> Nastavení DPH si zapnete checkbox ‘’Zvláštní režim jednoho správního místa OSS’’ a nastavení uložíte.

Zapnutí checkboxu pro zvláštní režim jednoho správního místa (OSS)

Vystavení faktury v režimu OSS manuálně

Při vystavení faktury s odběratelem (koncovým spotřebitelem) z jiné krajiny EU, který je:

  • soukromá osoba (nepodnikatel)
  • a nebo neplátce DPH (bez DIČ)

…se na faktuře automaticky zapne checkbox OSS.

Vytvoření faktury s příznakem OSS
Vytvoření faktury s příznakem OSS

Na faktuře uveďte sazbu daně platnou v státu spotřeby (spotřebitele) podle toho, jaký typ zboží a nebo službu fakturujete.

Sazby DPH v EU jsou dostupné v databázi na webu Evropské komise:
https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/vatSearchForm.html

Pokud fakturu nechcete vystavit s příznakem OSS, checkbox jednoduše vypnete a fakturu uložíte.

Vystavení faktury v režimu OSS přes API

V případě, že na SuperFakturu máte napojený eshop (faktury vystavujete automaticky přes API) a chcete vystavovat faktury s příznakem režimu OSS, je potřeba v požadavku na vystavení faktury poslat i extra údaj.

Pokud používáte plugin SuperFaktura pro WooCommerce, od verze 1.10.7 si v ní v části „Faktury“ lze zapnout checkbox pro režim OSS.

Informaci o vystavení v režimu OSS si bude taková faktura potom držet u sebe na pozadí a dostane se tak i do exportu faktur pro váš účetní program.

Export faktur v režimu OSS do účetnictví

Při exportu faktur pro účetní program se spolu s běžnými údaji z faktur přenese i příznak, že faktura spadá pod OSS. Ten potom po importu faktury do vašeho účetního programu ulehčí zařazení faktury pro vytvoření přiznání daně ve zvláštním režimu jednoho správního místa.

Momentálně čekáme, které účetní programy budou připraveni tuto informaci k sobě naimportovat. Podle toho postupně upravíme exporty pro jednotlivé účetní programy, které se rozhodli podporu příznaku o vystavené faktury v režimu OSS zpracovat.

UPDATE: Aktuálně je možné přenést příznak o vystavení faktury v režimu OSS do účetního programu: Pohoda, Money

Zároveň jsme rozšířili i informace v exportu faktur do excelu, kde nově najdete i sloupec s informací o tom, zda jste označili fakturu příznakem OSS.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář