Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

10 let života SuperFaktury

10 let života SuperFaktury

Je to už nějaký ten pátek – vlastně 552 pátků – kdy byla 18. července oficiálně spuštěna SuperFaktura. Věděli jste, že její úplně první název byl Ekonlite? Pokud vás baví nějaké ty fun facts, čísla a věci ze zákulisí za první dekádu života SuperFaktury, tak právě tomu se budeme věnovat v tomto článku.

Bylo, nebylo…

Příběh vzniku je asi jeden z těch klasických podnikatelských – když nám samotným v tehdejší webové agentuře nevyhovovaly těžkopádné ekonomické a účetní systémy a vystavování faktur v exceli taky nebyla cesta.

Začal se vývoj na beta verzi fakturačního systému. Místa o testování bety se rychle zaplnila. Ofiko spuštění SuperFaktury proběhlo 18. července 2011.

Hned takto zhurta jsme do předplatného šoupli i možnost zakoupit si doživotní předplatné. Braňo Šimo (jeden ze zakladatelů SuperFaktury):

Jsme si to tak spočítali, že to bude stát tolik, jakoby klient používal SuperFakturu 5 let (tehdy měla jen Základní balík). A že tak dlouho ji přece nikdo používat nebude, takže nezůstaneme v mínusu… Ale jelikož to hned koupili 2 z prvních 9 platících klientů, tak jsme se lekli a dali to pryč. A vidím, že jeden z nich nás stále používá, skandál! 🙂

To byly časy, když nám přišel běžný support email od klienta v deset večer, spustil se nám červený maják a siréna a nastal stav paniky 😀 Dnes se tomu pořádně smějeme.

Mince, která vybrala investora

Od začátku sice klienti přibývali, ale náklady byly mnohem vyšší (a to platilo ještě pěkných pár let). A přibližně po roce jsme neměli na výplatu. Začali jsme teda shánět investory. V 2011 to ještě nebyla taková běžná situace jako dnes, ochota investovat byla mnohem menší.

Long story short – ve finále jsme se rozhodovali mezi dvěmi. Při interním hlasování jsme chtěli 100 % shodu všech zúčastněných. Asi si víte domyslet, co nastalo. Zoufalý stav 50:50, který ani po několika hodinách nebylo možné zvrátit.

Bude to znít šíleně, ale Peťo navrhnul hodit si mincí. Mysleli jsme si že je to jeho únavou, ale stihl nám vysvětlit, že nejde ani tak o výsledek, který určí mince. Jde o to, že člověk musí podle této teorie absolutně nezaujatě sledovat svoje vlastní podvědomé pocity hned po tom, jak mince padne. Pokud pocítí úlevu, mince vybrala správně. Pokud má chuť si znovu hodit mincí, mince rozhodla nesprávně a třeba si vybrat druhou možnost.

Nakonec hned po prvním hodu mincí všichni pocítili úlevu a minci máme zarámovanou až doteď :).

První meloun (vystavených dokladů)

První milion vystavených dokladů od začátku fungování byl superfakturanty pokořený v říjnu 2015 (po 51 měsících od spuštění!). Je sranda porovnat to se současnými čísly, kdy stejný počet vystavení netrval ani první tři měsíce tohoto roku.

V roce 2015 jsme pak připravili e-book Jak správně vystavit fakturu (10 užitečných tipů z praxe).


foceni proma ebooku

Focení proma ebook 2015: “Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu!”

Jak si tu žijeme a vzpomínky na cibuli

Práce na SuperFaktuře byla (i stále je) až nad hlavu, no pracovat ve vyhořelém kolektivu taky není výhra v loterii. Chtěli jsme si nastavit nějaké přirozené mantinely – aby se i odpracovalo a dobře, no aby byl čas i na soukromý život – rodinu, koníčky, či jednoduše si odpočinout.

Zavedli jsme firemní kulturu 7 hodin. Vycházeli jsme z toho, že běžně jsme chodili na 8 hodin, no reálně se odpracovalo takových 5 – 6. Zbytek byl zahozený do koše díky různým zbytečným srandičkám.

7 hodin považujeme za čas, během kterého se člověk dokáže věnovat práci aktivně. Takto každý ušetřil 5 hodin volna za týden, které využíváme už podle svých preferencí.

V rámci změny jsme si vyzkoušeli i společnou práci z jiného prostředí – nabalení technikou a plavkami jsme se vybrali pracovat na týden do chorvatské Puly.


Pula praca balkon

Práce z chorvatské Puly: „Tvařte se, že děláte.“

Přes den jsme si to odmakali a potom jsme měli kvazi dovolenou – slunce, moře, slaný vzduch a Karlovačko. Cestou zpět jsme se zastavili v místním supermarketu pro srbskou cibuli, co si žádala něžná polovička jednoho našeho kolegy – nikdo si už nepamatuje proč, ale kila srbské cibule z Chorvatska si pamatujeme všichni.

Největší průs*r

Hádám každému se během působení přihodí nějaký větší fail. Neobešlo to v 2017 ani nás, no zpětně můžeme říct, že všechno zlé je i na něco dobré a přináší ponaučení a dává možnost se zlepšit.

Podařilo se nám naší lidskou chybou smazat data z primárního serveru, což by nebyl až takový problém, vždyť máme zálohy… Akorát.. Shodou náhod, v noci před incidentem nám přestaly fungovat i zálohy! Museli jsme proto manuálně obnovit trilión dokumentů z logů. Děs a hrůza.

Tehdy jsme se však přesvědčili, že máme úžasný klienty a ti nás podrželi. A u nás v týmu se to taky utužilo – věděli jsme, že když je třeba, víme zabrat. A v neposlední řadě nám to ukázalo slabiny tehdejší verze systému, které jsme samozřejmě pořádně ošetřili.

Nová dekáda, nový „facelift“

Při příležitosti výročí od nás dostala SuperFaktura úplně nový „facelift“. Ale nemusíte mít obavy, všechno zůstalo na svým místě tak, jako jste zvyklý, jen je to vzdušnější, čistější a přehlednější.

Nějaký čas si budete moci vybrat, kterou z verzí budete používat, no už brzy ta starší půjde do důchodu. Obě verze pracují s těmi stejnými daty, takže se o ně nemusíte bát. A taky není třeba dělat žádnou změnu v případě, že využíváte naše API propojení. Novou verzi naleznete na adrese nova.superfaktura.cz

Děkovačka na závěr

Dalo by se toho napsat víc, jen kdo ví, zda si vůbec už toto někdo přečte celé od začátku do úplného závěru. Pokud jste tu, děkujeme za pozornost a zatímco jste četli, tak v SuperFaktuře se za tento čas stihlo vystavit cca 1 100 dokladů. Celkem sada.

Děkujeme ze <3 všem, díky kterým je SuperFaktura tam, kde je dnes – schválně nebudeme vyjmenovávat, aby jsme nikoho neopomenuli a necítil se dotknutý, jako když ho vynechají z děkovné řeči při předávání Oscarů 😉

A teď si už běžte po svým a užijte i léto!

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář