Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Jak na obnovení pozastavené živnosti a placení záloh na zdravotní a sociální pojištění

Jak na obnovení pozastavené živnosti a placení záloh na zdravotní a sociální pojištění

Řešíte jako OSVČ obnovení podnikatelské činnosti, kterou jste už jednou vykonávali? Celý proces vám zabere jen chvilku: Ať už zajdete osobně na živnostenský úřad, nebo vše vyřešíte přes datovou schránku.

Co je pozastavení či přerušení živnosti

V životě mohou nastat situace, kdy potřebujete svou podnikatelskou činnost přerušit. Může jít třeba o:

  • Nemoc
  • Mateřskou/rodičovskou dovolenou
  • Odjezd do zahraničí apod.

K pozastavení živnosti podnikatelé sahají také ve chvíli, kdy se jim nedaří tak dobře, jak předpokládali a potřebují si například doplnit vzdělání nebo nabrat síly. Obecně je toto řešení rychlejší a praktičtější, než živnost ukončit a po čase znovu zakládat. Živnost můžete přerušit na libovolně dlouhou dobu. Jen počítejte s tím, že po vás úřad bude chtít datum přibližného návratu k podnikání. Můžete ale udat termín klidně až za několik let.

Obnovení živnosti

Živnost můžete kdykoli obnovit, bez ohledu na předpokládaný termín. Stačí podat na živnostenském úřadě tzv. změnový list jednotného registračního formuláře. Do 30 dnů od podání žádosti vám úřad doručí oznámení o opětovném zahájení činnosti. Vy však můžete začít vykonávat podnikatelskou činnost dnem ohlášení obnovení živnosti.  

Můžete i osobně

Ke kterémukoli živnostenskému úřadu v České republice. Místní příslušnost už neplatí. Při osobní návštěvě rovnou vyřídíte i oznámení o zahájení výdělečné činnosti zdravotní pojišťovně a české správě sociálního zabezpečení. Dostanete také odpovědi na jakékoli své otázky.

Jak obnovit živnost přes datovou schránku

Přes datovou schránku posíláte veškerá podání úřadům zdarma. Nově máte jakožto OSVČ povinnost datovou schránku vést. Pokud ji ještě nemáte, zařiďte si ji. Pokyny najdete na portálu Mojedatovaschranka.cz.

Samotný postup obnovení živnosti přes datovou schránku je jednoduchý:

  1. Stáhněte si ze stránek Ministerstva průmyslu a obchodu změnový list.
  2. List vyplňte a uložte do svého počítače.
  3. Přihlaste se do datové schránky a odešlete vyplněný změnový list na živnostenský úřad.

Pokud zatím nemáte datovou schránku, pošlete formulář klasickou poštou. Zřízení schránky se ale stejně nevyhnete.

Poplatek při obnovení živnosti

Žádný správní poplatek po vás úřad chtít nebude. I to je jeden z důvodů, proč je výhodnější živnost pozastavit a ne úplně ukončit.

Oznámení o zahájení výdělečné činnosti zdravotní pojišťovně a české správě sociálního zabezpečení

Spolu s podáním změnového listu oznamte obnovení činnosti OSVČ i zdravotní pojišťovně a české správě sociálního zabezpečení. Máte na to 8 dnů od chvíle, kdy reálně začnete vyvíjet podnikatelskou činnost s cílem mít příjem: například uzavřete smlouvu o dílo, máte pohyby na účtu atd.

Stejně jako při přerušení činnosti, i tady můžete využít jednotný registrační formulář. Máte-li datovou schránku, využijte ji.

Placení záloh po obnovení živnosti

OSVČ na hlavní činnost

Od kalendářního měsíce, kdy jste svou živnost obnovili, začněte znovu platit i zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Plaťte klidně zálohy v minimální výši, zbytek se dopočte podle vašich reálných příjmů.

Minimální zálohy pro rok 2023:

  • Sociální pojištění: 2 944 Kč
  • Zdravotní pojištění: 2 722 Kč

Skutečnou výši vašeho pojištění za první rok podnikání zjistíte na základě reálných příjmů uvedených v Přehledu o příjmech a výdajích. Případný doplatek musíte uhradit do 8 dnů od podání přehledu.

Paušální daň

Pokud máte v plánu hlásit se k režimu paušální daně, obraťte se na finanční úřad. Písemné oznámení podejte osobně na podatelně, poštou, přes datovou schránku nebo stránku MOJE daněMusíte to stihnout do dne zahájení výkonu samostatné výdělečné činnosti. Do toho data musíte stihnout také registraci k dani z příjmu fyzických osob. Pak začněte platit paušální sazbu podle příslušného pásma.

OSVČ na vedlejší činnost

Jste-li OSVČ při zaměstnání, oznamte zdravotní pojišťovně a české správě sociálního zabezpečení, kdo za vás pojistné platí a od kdy. Toto datum najdete například na pracovní smlouvě.

Za studenty, důchodce nebo maminky či tatínky na rodičovské dovolené platí zdravotní pojištění stát.

České správě sociálního zabezpečení začněte platit minimální zálohu ve výši 1 178 Kč.

Shrnutí: Jak obnovit OSVČ

  • Zajděte osobně na jakýkoliv živnostenský úřad, nebo pošlete změnový list datovou schránkou či poštou.
  • Do 8 dnů oznamte změnu i u své zdravotní pojišťovny a na české správě sociálního zabezpečení.
  • Pokud podnikáte na hlavní činnost, začněte platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář