Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Třetina faktur je uhrazena pozdě. Máme na to řešení.

Třetina faktur je uhrazena pozdě. Máme na to řešení.

Finanční zdraví podnikatelů v České republice čelí dlouhodobě výzvám, obzvláště co se týče platební disciplíny. Známe řešení.

Nevčasné úhrady faktur představují závažný problém, zejména pro malé podniky. Tato situace může mít za následek druhotnou platební neschopnost a dokonce existenční problémy pro podnikatele. Naštěstí existují efektivní řešení, jak zkrátit dobu úhrady.

Statistiky opožděných faktur jsou nepříznivé

Čísla mluví jasně. Podle našich statistik se až 34 % všech faktur hradí po splatnosti. Studie European Payment Practices z roku 2023 dokonce ukazují, že až 46 % všech faktur není zaplacených včas. V České republice se situace podle stejného institutu nepatrně zlepšuje, ale stále 50 % faktur zůstává neuhrazeno po termínu splatnosti. Podle Hospodářské komory neplatí včas 40 % zákazníků.

To vše má své důsledky. Firmy tráví velkou část roku naháněním opožděných plateb od svých klientů, což znamená nejen ztrátu pracovní doby, ale také značné finanční prostředky ročně. Neuhrazené závazky způsobují problémy v cash-flow, neschopnost splácet finanční závazky a dokonce ohrožují ziskovost podniků. Podnikatelé jsou nuceni sahat na své peněžní rezervy, žádat o úvěry nebo uvažovat o ukončení své činnosti.

Zlepšení platební schopnosti a efektivní řešení těchto výzev mohou být klíčové pro udržení finanční stability a prosperující podnikání.

Neschopnost splácet faktury je možné připsat k nárůstu nákladů firem a domácností, což snižuje poptávku po zboží a službách. Tato situace se nelepší ani při nedostatku kvalifikované pracovní síly, což vede k nárůstu nedokončených zakázek. Častým důvodem pro opožděné platby je lidský faktor, kdy majitel firmy nebo účetní jednoduše zapomene fakturu uhradit včas.

A nezapomeňte – pokud jste živnostník, můžete daňové přiznání vyplnit jednoduše sami online již za pár minut. Pro klienty SuperFaktury se slevou 15 % při použití kuponu: SUPER15

Posilněte finančnú disciplínu vašich odběratelů

Pokud se potýkáte s opožděným hrazením faktur ve svém podnikání, máme pro vás efektivní řešení. Díky aktivnímu posílání připomínek a upomínek můžete výrazně zkrátit dobu úhrady.
Podle našich statistik může upomínkování snížit dobu úhrady až o 13 %. Efektivním řešením se ukázaly nejen upomínky po termínu splatnosti, ale také připomínky blížící se splatnosti faktur, například 2-3 dny před termínem splatnosti.

Princip fungování je jednoduchý. Nastavíte si pravidla, podle kterých se mají upomínky automaticky odesílat. Vysvětlíme si to na příkladu. Automatické zprávy umožňují připomenout vašim klientům blížící se splatnost faktury, upomínat po termínu splatnosti nebo poděkovat za její úhradu. Pro tyto účely si můžete vybrat posílání e-mailových nebo SMS zpráv, případně je kombinovat. Například můžete nastavit e-mailové připomínání 3 dny před termínem splatnosti a SMS upozornění 3 dny po termínu. Pokud dlužník fakturu stále neuhradil, můžete přidat druhou upomínku, která bude odeslána e-mailem i SMS zprávou 10 dní po splatnosti. Nástroj umožňuje definovat až 5 automatických upomínek.

Upomínky přes SMS jsou účinnější

Praxe ukazuje, že odesílání upomínek prostřednictvím SMS je efektivnější než u e-mailu nebo poštovní upomínky. Je to účinný způsob, jak urychlit získání svých peněz. S 92 % lidí, kteří mají svůj telefon stále u sebe, máte možnost je kontaktovat kdykoliv. Při použití SMS nehrozí, že vaše upomínka skončí ve spamu. Na rozdíl od e-mailu si SMS zprávu přečte až 98 % příjemců, a to krátce po jejím přijetí.

Máte mnoho dalších možností

Optimalizujte finanční disciplínu svých klientů nejen pomocí upomínek, ale vyzkoušejte i další účinné metody. Svým klientům můžete například poskytnout možnost volby platebního způsobu – QR kód s platebními údaji na faktuře, online platební tlačítka přímo na faktuře nebo payme linky na sdílení plateb prostřednictvím libovolné chatovací aplikace.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

1 komentář

Jsemjiž 10 let v důchodu,ale za nás se povině penalizovalo.

Přidat komentář