Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Neplátce DPH: vzor faktury

Neplátce DPH: vzor faktury

Článek aktualizován pro rok 2024.

Podnikatel, který je neplátce DPH, to má při vystavení faktury i povinných evidencích v každém případě jednodušší. Jednoduše mu ve většině případů odpadají povinnosti vyplývající ze zákona o DPH a pokud nevede účetnictví, řídí se občanským zákoníkem (zákon č. 89/2012 Sb.) a jeho ustanovením o obchodních listinách, které popisuje § 435. Jak má tedy vypadat faktura vystavená neplátcem DPH, který nevede účetnictví?

Faktura neplátce DPH – ukázka fakturace

Podnikatel Martin Šikovný je neplátce DPH a nevede účetnictví. Svým klientům – podnikatelům z ČR – fakturuje své služby za měsíc březen 2024. Faktura pro jednoho z nich – shodou okolností plátce DPH – vypadá takto:

Faktura vystavená neplátcem DPH – vzor

Co je podstatné na faktuře (ne)uvést?

Neplátce DPH uvede povinné náležitosti, které mu vyplývají z občanského zákoníka:

  • jméno a sídlo (jednoduše svoji kompletní fakturační adresu i s názvem eseročky a nebo jméno a příjmení u OSVČ)
  • (jako přidělený identifikační údaj)
  • údaje o registru, v kterém je podnikatel zapsaný (v praxi jde o obchodní rejstřík včetně oddílu a vložky a nebo živnostenský rejstřík)

Na co dalšího při vystavení faktury neplátcem DPH nezapomenout:

  • Pokud fakturuje neplátce DPH a jde o obchod v rámci ČR, částku fakturuje vždy bez DPH. Je přitom jedno, jestli je odběratelem plátce DPH (jako v našem příkladě) a nebo neplátce DPH. Pokud by náš Martin nedopatřením na faktuře DPH uvedl, ve smyslu zákona je povinný ji státu zaplatit.
  • Jako neplátce DPH nemusí uvádět DIČ – dokonce ani tehdy, pokud je identifikovaná osoba podle  zákona o dani z přidané hodnoty (zákon č. 235/ 2004 Sb.) – uvádí ho jen při fakturování do zahraničí. Pro jistotu však může uvést všechny údaje druhé strany – odběratele, například i včetně jeho DIČ.
  • Poznámku ,,Nejsme plátci DPH’’ sice žádný zákon uvádět nepřikazuje, v praxi se však používá jako jednoznačná charakteristika dodavatele, resp. informace, že odběratel si z této faktury DPH odpočítat nemůže. Při vytváření faktury v SuperFaktuře si víte formulku přizpůsobit na jednotné číslo ,,Nejsem plátce DPH’’ .

Pozor: pokud má podnikatel přidelené DIČ jako identifikovaná osoba podle zákona o DPH, není plnohodnotným plátcem DPH. Fakturu do zahraničí vystavuje již včetně náležitostí podle zákona o DPH – tj. uvádí na nich právě toto DIČ a některé jiné náležitosti. V principu však DPH ke svým dodávkám nefakturuje (ale musí následně podat souhrnné hlášení k DPH pro EU). Výjimkou je prodej digitálních produktů do EU, kdy se i na tento typ podnikatele vztahuje fakturace za cenu včetně DPH.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář