Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Založení s.r.o.: Podmínky, postup a kolik to všechno stojí

Založení s.r.o.: Podmínky, postup a kolik to všechno stojí

Plánujete podnikat pod hlavičkou společnosti s ručením omezením? Narozdíl od OSVČ nebudete ručit za případné chyby celým svým majetkem. To už asi víte. Řadu podnikatelů ale odrazuje zdánlivě složitější postup založení s.r.o. Po přečtení našeho článku zjistíte, že už dávno není čeho se bát.

Podmínky založení s.r.o.

  • Notářské vyhotovení společenské smlouvy (zakladatelské listiny).
  • Existence alespoň jednoho společníka a jednoho bezúhonného jednatele. Může jít o stejnou, tedy jedinou, fyzickou osobu.
  • Výběr sídla společnosti, klidně u vás doma.
  • Složení zvoleného základního kapitálu v bance. Může být od 1 Kč.
  • Zřízení živnostenského či jiného oprávnění k podnikání. Splnění tohoto bodu zákon výslovně nevyžaduje, ale reálně k podnikání živnostenské oprávnění potřebujete.

 

Pojďme se na to, jak založit s.r.o., podívat krok za krokem.

Dvě základní možnosti, jak založit s.r.o.

     1. Nechat vše na profesionálech

Založení s.r.o. na klíč

Specializované společnosti nabízejí založení s.r.o. na klíč, většinou za poplatek kolem 7 000 až 10 000 Kč. Zařídí za vás úřední formality, jako jsou potřebné registrace nebo zřízení bankovních účtů. Vy už jen začnete podnikat pod hlavičkou své vlastní, nově založené firmy. 

V dnešní době, kdy už postup založení s.r.o. není nijak složitý, ale doporučujeme využití těchto služeb hlavně těm, kdo nemají času nazbyt nebo je úřední šiml opravdu zmáhá.

Pořízení ready made společnosti

Další možností je koupit od profesionálů už hotovou, tzv. ready made společnost. Její výhodou je, že už je zapsaná v obchodním rejstříku déle, což působí důvěryhodněji než nově založené společnosti. Taková firma může být vaše klidně do hodiny. 

Název pak jednoduše změníte a rovnou můžete začít. Na druhou stranu nemáte úplnou kontrolu nad historií této firmy. 

Cena se odvíjí od výše splaceného základního kapitálu a data vzniku firmy. Počítejte zhruba s 10 000 až 20 000 Kč.

Vše bude hotovo plus mínus za týden. Pokud potřebujete začít rychleji, volte ready made společnost nebo některou z expresních placených služeb.

     2. Založit s.r.o. krok za krokem vlastními silami

Tady se nabízejí 2 nejrychlejší možnosti:

  1. Založit s.r.o. online
  2. Zajít osobně k notáři

V obou případech počítejte zhruba s týdnem, než splníte všechny podmínky pro založení s.r.o.

Založení s.r.o. online

Ideální řešení pro ty, koho odrazuje chození po úřadech. Jestli se ptáte, kolik stojí založení s.r.o. touto cestou a čekáte vysoký poplatek, i tady vás potěšíme: Zaplatíte kolem cca 6 000 Kč. Usnadnění postupu umožňuje novela notářského řádu o založení s.r.o online, platná v ČR od září 2021.

Postup založení s.r.o. online krok za krokem

  1. Kontaktujte Notářskou komoru s požadavkem na založení nové právnické osoby: s.r.o.
  2. Vyberte si některého z vytipovaných notářů a vyjasněte si podmínky založení s.r.o.
  3. Pošlete e-mailem, nebo online sdílejte požadované dokumenty. Většinou to budou:
    1. Ověřený výpis z Rejstříku trestů jednatele: Stáhnete ho třeba přes CzechPOINT@home. Potřebujete k tomu datovou schránku.
    2. Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla firmy: elektronicky podepsaný. Využijte třeba službu Podepsat.online.
  4. Nyní vám notář nejspíš pošle odkaz na online schůzku, ze které vyhotoví notářský zápis.
  5. Na schůzce vás čeká příprava, přečtení, schválení a autorizace notářského zápisu zakladatelské listiny společnosti, příprava prohlášení jednatele a správce vkladu a žádost o zápis do obchodního rejstříku. Všechny dokumenty rovnou elektronicky podepíšete a pošlete notáři.
  6. Notáři zaplatíte za jeho služby kolem 5 000 Kč.
  7. Požádejte o živnostenské oprávnění. S platným notářským zápisem můžete podat žádost online. Potřebujete k tomu datovou schránku. Počítejte se správním poplatkem 1 000 Kč.
  8. Pošlete Výpis z živnostenského rejstříku notáři. Provede registraci vaší nové firmy v obchodním rejstříku. Získáte z něj výpis a své nové IČO.
  9. Požádejte o Výpis z evidence skutečných majitelů. Potřebujete ho k založení firemního bankovního účtu.
  10. Zařiďte si v bance podnikatelský účet. 

Založení s.r.o. osobně

  1. Vyberte si notáře, například podle recenzí nebo adresy, kterou máte blízko.
  2. Domluvte si schůzku, na kterou si připravte informace o tom, v čem budete podnikat a jaké živnosti a koncese k tomu potřebujete.
  3. Notář vyhotoví zakladatelskou smlouvu, vy se stavíte ji podepsat a rovnou zařídíte společně i registraci v obchodním rejstříku.
  4. Vyberte si sídlo své společnosti: může to být u vás doma, u kamaráda nebo třeba na virtuální adrese. Ideální je samozřejmě vlastní kancelář.
  5. Doložte notáři souhlas majitele nemovitosti s umístěním sídla, doplňte výpis z katastru nemovitostí a podepište u něj zakládací smlouvu.
  6. Zaplaťte notáři poplatek za jeho služby, kolem 6 000 Kč. Finální výše poplatku záleží mimo jiné na tom, jestli notář použije obecnou smlouvu, nebo ji bude vytvářet na míru.
  7. V bance vložíte základní vklad (od 1 Kč) a založíte firemní účet.
  8. Zajdete si na živnostenský úřad a zřídíte si živnosti. Tato služba stojí 1 000 Kč. Pokud žádáte i o koncesované živnosti, počítejte s delší dobou zřízení, cca 8 dnů.

Kolik stojí založení s.r.o.

Když se rozhodnete založit s.r.o. osobně: ať už online, nebo offline, počítejte s výdaji kolem 6 000 až 7 000 Kč. Pokud vše necháte na specializované firmě, zaplatíte od 10 000 Kč výše.

Velkou výhodou stávající právní úpravy je fakt, že nepotřebujete vysoký základní kapitál. Zatímco dříve zákon vyžadoval při založení s.r.o. splatit základní kapitál minimálně 200 000 Kč, nyní stačí 1 Kč. Na druhou stranu jde o veřejně dostupný údaj, proto vám notář zřejmě doporučí složit na svůj účet alespoň několik tisíc korun jako důkaz vaší solventnosti.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář