Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Kniha jízd: jezděte bez starostí

Kniha jízd: jezděte bez starostí

Článek je aktualizován pro rok 2023

Už asi mnoho z vás, kdo používá k podnikání automobil, narazilo na nepříjemnou povinnost s tím spojenou, a to evidenci jízd a povinnost vedení knihy jízd. A protože se snažíme vaši práci vždy o něco ulehčit, zakomponovali jsme elektronickou knihu jízd přímo do SuperFaktury.

Kde knihu jízd najdete?

Kniha jízd

Není nikde schovaná, je tam kde najdete i další nástroje, jako je export pro kurýry, pokladny, sklady, nebo třeba online platby. Stačí, když si v horním menu vyberete možnost “Nástroje” a pak vyberete možnost “Kniha jízd”

 

Vaše „první“ auto

Kniha jízd - Nové auto

Při první návštěvě knihy jízd toho zatím moc neuvidíte, ale nebojte se, stačí kliknout na tlačítko “Nové auto” a po vyplnění údajů si můžete začít evidovat vaše jízdy.

Většinu polí pro vás určitě nebude těžké vyplnit, jako název můžete využít ať už oficiální název vozidla (např. “Land Rover Range Rover Evoque 2.0 TD4 E-Capability 4×4 HSE Dynamic” – což je ke dnešnímu dni auto s nejdelším názvem na světě), nebo interní označení, či popis vašeho vozidla.

SPZ a typ použitého paliva, řidič a aktuální stav tachometru (nebojte, ten se vám samozřejmě bude nadále s evidovanými jízdami měnit) by měli být jednoduché. Spotřebu vyplníte dle vašeho technického průkazu a příslušného údaje, “kombinovaná spotřeba”. Vlastníka vozidla vyplníte podle toho, zda jde o vozidlo soukromé, nebo firemní (o výhodách a nevýhodách auta na firmu a na soukromou osobu se můžete dočíst v našem článku).

 

Jak evidovat jízdy?

 

Kniha jízd - Nová jízda

Auto už máte založené, už vám zbývá jen zaevidovat jízdu – máte na výběr dva typy: jízdu ke klientovi (kam vám vypočítáme automaticky délku cesty ze sídla vaší firmy až ke klientovi a zpět), nebo do města (tam stačí zadat město a my vám vzdálenost vypočítáme taky). Samozřejmě na jednu jízdu můžete zadat i více klientů, nebo měst.

Když už máte zaevidovanou vaši první jízdu, můžete si prohlédnout jejich seznam (my jsme si jich pro lepší představu na obrázku už připravili několik).

Kniha jízd

 

Hned pod názvem automobilu si můžete všimnout tří záložek. Co jsou jízdy už víme – kromě klasických funkcí na které jste už zvyklí z prostředí SuperFaktury, jako je mazání, duplikace, či editace při najetí na jednotlivou položku, tu najdete například i možnost všechny jízdy exportovat do excelového souboru a vytisknout si vlastní úhlednou evidenci jízd.

V druhé záložce najdete najdete “Tankování”, kde můžete jednoduše evidovat vaše tankování, cenu za litr, množství natankovaných PHM, datum, popřípadě k tankování rovnou i vytvořit odpovídající náklad v SuperFaktuře.

 

Kniha jízd - Nová pravidelná jízda

V třetí záložce najdete možnost vytvoření pravidelných jízd. Jednoduše na pár kliknutí si můžete vybrat interval opakování (ať už je to každý pracovní den pro cestu do práce, nebo třeba každý pracovní čtvrtek, kdy pravidelně jezdíte na pracovní kávičku s vaším klientem)

 

Třešnička na dortu

A nakonec to nejzajímavější a pomyslná třešnička na závěr. Není vždy v silách normálního člověka zaevidovat úplně všechny jízdy, proto jsme pro vás připravili nástroj, který vám na základě vašich klientů, nebo vystavených dokladů pomůže rekonstruovat jízdy z minulosti, stačí jen zadat pro jaké období tyto jízdy chcete rekonstruovat a jaká má být celková ujatá vzdálenost, popřípadě přibližná suma nákladů.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář