Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Jak řešit nezaplacené faktury

Všeobecným problémem živnostníků, malých a středních firem je případ, kdy klient fakturu nezaplatí. Faktura vám tak zůstane v systému dokud ji nestornujete. Podobných případů je skutečně hodně a žádnou změnu bohužel nepřinesla ani úprava zákona o splatnosti faktur. Než však fakturu stornujete máte několik možností jak dosáhnout zaplacení faktury po splatnosti aniž by jste porušili zákon.

Neustálá urgence dlužníka

Jedna z možností, jak motivovat dlužníka k zaplacení vaší faktury je neustálá urgence a připomínání nezaplacené faktury, která je již po splatnosti. Je však nutné si uvědomit, že vymáhání pohledávek musí být vždy v mezích zákona bez jakéhokoliv nátlaku nebo výhružek. Celá situace by se mohla otočit ve váš neprospěch. Doporučujeme vám časté volání dlužníkovi z různých čísel a v různou denní dobu. Odeslání písemné upomínky s výzvou k zaplacení dlužné faktury. Nově je nutné, před započetím soudního sporu, dlužníkovi odeslat předžalobní upomínku. Vždy když budete svého dlužníka upomínat písemností, doporučujeme vám dopis odeslat „s dodejkou“, budete tak mít 100% jistotu, že dlužník písemnost převzal a přitom vás to bude stát jen o pár korun navíc.

Bohužel pravdou je, že neustálé urgování dlužníka vás stojí mnoho času a také nákladů a proto vás to brzy přestane bavit. Taková je bohužel praxe a realita. Mnoho dlužníků na tohle spoléhá.

Zveřejnění dlužníka na internetu

Další možností jak motivovat dlužníka k zaplacení dluhu je jeho zveřejnění a také zveřejnění nezaplacené faktury na internetu. Tento způsob je v dnešní době velmi populární. Zveřejnění však zvažte, protože tento způsob motivace se řídí přísnými pravidly, které nesmíte porušit. Základem všeho je fakt, že pohledávka, kterou se chystáte zveřejnit, musí být oprávněná. Nesmí se jednat o pohledávku, kdy vám klient poslal například reklamaci anebo jiným způsobem rozporoval vámi dodané zboží či služby. Pokud jste přesvědčeni, že pohledávka je oprávněná, tak se zveřejněním neotálejte. Čím dříve pohledávku zveřejníte anebo ji začnete řešit jiným způsobem, tím máte vyšší šanci na vymožení. Říká se, že každým dalším měsícem po splatnosti snižujete šanci na úspěšné vymožení o 10%.

Ke zveřejnění dlužníka můžete využít jeden z portálů k tomu určených, například Dlužíš.cz, kde jsou aktuálně již stovky neplatičů. Princip fungování je v podstatě jednoduchý, stačí se zaregistrovat, ověřit svůj účet a pak můžete svého dlužníka zveřejnit. Konkrétně na tomto portálu, předem za zveřejnění nezaplatíte ani korunu, takže to pro vás nebudou žádné investice. Po zveřejnění informujete svého dlužníka o tom, že byl zveřejněn. Tento portál funguje jako registr dlužníků, kde si mimo jiné můžete ověřit své obchodní partnery.

Přínos zveřejnění dluhu

Zveřejnění dlužníka vám vždy nemusí přinést vymožení nezaplacené faktury. V případě, že i přes zveřejnění se dluh nevymůže, tak máte šanci najít dalšího věřitele, se kterým se můžete podělit o náklady spojené s podáním návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Další přidanou hodnotou zveřejnění dlužníků a neplatičů je fakt, že upozorníte další podnikatelé na tento subjekt a tím zlepšíte podnikatelské prostředí v ČR.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář