Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Vystavení zálohové a ostré faktury v SuperFaktuře – příklad pro neplátce DPH

Vystavení zálohové a ostré faktury v SuperFaktuře – příklad pro neplátce DPH

Článek byl původně zveřejněný v říjnu 2013 (uf!). Aby byl pro vás stále aktuální, udělali jsme jemné “kosmetické” úpravy.

V článku o vystavení zálohové faktury jsme uvedli několik tipů a zásad, které by podnikatelé měli dodržovat při používání zálohových faktur. Dnes si vysvětlíme, jak se použije zálohová faktura a po obdržení zálohy ostrá faktura. Celý postup vystavení v SuperFaktuře ilustrujeme na případu dodavatele – neplátce DPH.

Jste plátci DPH? Příklad pro plátce DPH – zdanění přijaté zálohy.

1. Vystavení zálohové faktury

Martin Šikovný je OSVČ – neplátce DPH, který podniká v oblasti vzdělávání. Ve dnech 2.2.2023 – 3.2.2023 organizuje 2denní seminář na téma “Základy programování za 48 hodin”. Účastnický poplatek, tedy cena je 2 599 Kč za osobu.

Každému účastníkovi, který se zaregistruje předem, pošle vystavenou zálohovou fakturu. Takto zaslal 8.1.2023 zálohovou fakturu č. ZAL2023003 podnikatelce slečně Zuzaně Krásné.

Vystavení zálohové faktury za účast na semináři
Vystavení zálohové faktury za účast na semináři

Datum plnění se na faktuře neuvádí – služba nebyla ještě poskytnuta.

2. Úhrada zálohové faktury

Odběratel – slečna Zuzana – uhradí zálohovou fakturu č. ZAL2023003 13.1. 2023. V tento den obdrží Martin na svůj bankovní účet 2 599 Kč, které spáruje se zálohovou fakturou č. ZAL2023003. Pro svůj přehled označí platbu prostřednictvím volby “Přidat platbu”:

Přiřazení platby k zálohové faktuře
Přiřazení platby k zálohové faktuře

SuperFaktura mu vzápětí navrhne možnosti “Vystavit ostrou fakturu”. Této možnosti však zatím nevyužije – ostrou fakturu vystaví až po skončení semináře (po poskytnutí služby).

3. Vystavení ostré faktury ze zálohové faktury po poskytnutí služby

Ve dnech 2.2.2023 – 3.2.2023 se uskuteční seminář, kterého se zúčastní i zmiňovaná slečna Zuzana. Po jeho skončení vystaví každému účastníkovi – tedy i Zuzaně – ostrou fakturu. A to tak, že v detailu zálohové faktury klikne v možnostech vpravo na tlačítko „Vystavit“ a zvolí „Ostrou fakturu“.

Vystavení ostré faktury na základě zálohové faktury
Vystavení ostré faktury na základě zálohové faktury

Po zadání vystavení ostré faktury ze zálohové faktury má Martin případně možnost upravit detaily na ostré faktuře. Na rozdíl od zálohové faktury je už na ostré faktuře uvedený den plnění – Martin uvede posledný den kurzu, tedy 3.2.2023 a ve vyfakturované položce uvede dny, kdy seminář proběhl.

Faktura za účast na semináři uhrazena zálohovou fakturou

Faktura za účast na semináři uhrazena zálohovou fakturou

SuperFaktura automaticky do Poznámky doplní, že ostrá faktura už byla „Uhrazena zálohovou fakturou ZAL2023003 dne 13.1.2023“, suma na úhradu je 0 Kč.

Vyúčtovací faktura je řádný “ostrý” účetní doklad, který potvrzuje poskytnutí služby (uskutečněného semináře) a úhradu účastnického poplatku. Na jeho základě si může slečna Zuzana uplatnit uhrazený poplatek za seminář jako svůj daňový náklad. A to i v případě, že suma k úhradě dané faktury je nulová – takovýto rozpis vlastně podrobně uvádí, jak daná situace proběhla: Martin nejprve vystavil zálohovou fakturu ZAL2023003, potom obdržel platbu a následně poskytnul službu.

Co s neuhrazenou zálohovou fakturou?

A co v případě, že by si slečna Zuzana účast na semináři rozmyslela a zálohovou fakturu by nezaplatila? Nestalo by se nic: Martin by vystavenou ZAL2023003 jen dále evidoval jako neuhrazenou, nevystavil by ostrou fakturu a sumu 2 599 Kč, kterou by neobdržel, by v žádném případě nemusel danit.

Uvedený postup platí pro podnikatele, který není plátcem DPH. Plátce DPH je povinný platit DPH i z přijaté zálohy – jak na to?

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

Přidat komentář