Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Pokladna v SuperFaktuře: evidujte své hotovostní příjmy a výdaje

Pokladna v SuperFaktuře: evidujte své hotovostní příjmy a výdaje

Mnoho podnikatelů nepoužívá při svém byznysu jen bankovní převody či online platby, např. PayPal nebo QR kód. Hotovostní toky jsou přirozenou součástí podnikání mnohých z vás. Ale je třeba přiznat, že ne vždy v nich máme pořádek a často ani nevíme, jaký je skutečný stav financí. Proto jsme se rozhodli zapracovat do SuperFaktúry nástroj pro sledování hotovosti ve firmě – je zde Pokladna.

Pokladnu najdete v části “ Nástroje„. Co všechno pokladna v SuperFaktuře dokáže?

Eviduje příjmy a výdaje podnikatele

Slouží tedy především samotnému podnikateli pro jeho přehled ve svém byznysu. Není určená do oficiálního účetnictví – pokud však podnikatel dokáže evidovat své příjmy a výdaje ve správném časovém sledu a (resp. uznatelných sumách), může jednotlivé pokladní doklady ve formátu PDF použít jeho účetní. Pokladní doklady však může použít především podnikatel při kontaktu se svými odběrateli a dodavateli.. Výhodou je třeba automatické zobrazování údajů např.: uvedení jména uživatelů v kolonkách “Vyhotovil” a “Schválil”, čímž pokladní doklady splňují náležitosti účetních dokladů.

Nejen jedna, ale i více pokladen

Hlavní pokladna v CZK a slovenská pokladna EUR

Uživatel může zadat více pokladen – např.: jednu pro první pobočku či aktivitu, druhou pro další pobočku/aktivitu. Více pokladen je určitě potřeba mít v případě, pokud v hotovosti pracujete s více měnami – kromě CZK tedy např.: s EUR nebo USD. Pro každou z pokladen je možné zadat samostatný formát číselné řady anebo pro všechny z nich používat základní formát PRRRRCCC a VRRRRCCC. Pokud chcete využít novou číselnou řadu pro pokladnu, zadejte ji v “Nastavení” -> “Číslování” ještě před vytvořením nové pokladny. Tuto číselnou řadu následně přiřadíte k nové pokladně při jejím vytváření.

Jednoduché zadávání položek

Rychlé přidání pokladního dokladu
Přidávání pokladního dokladu do SuperFaktury

Zadávání hotovostních příjmů a výdajů je v pokladně intuitivní: SuperFaktura doplní automaticky datum a číslo podle zvoleného formátu číselné řady. Položky “Suma”, “Přijaté od / Vydané komu” (tedy název partnera či zaměstnance) a “Účel” (Vklad z účtu, Půjčka, Vrácení půjčky apod.) doplní uživatel sám. Nemusí to však dělat v případě úhrad faktur – více níže.

Propojení s fakturami a náklady

SuperFaktura totiž propojí vaše vystavené faktury, resp. náklady s hotovostními úhradami – nemusíte je tedy evidovat ručně. Při zadávání nové položky v pokladně stačí v sloupci “související doklad” kliknout na “Uhradit” a SuperFaktura Vám umožní vybrat si buď “Vystavenou fakturu” nebo “Náklad” (kterým může být buď neuhrazená faktura nebo neuhrazený náklad za toner do tiskárny). Po vybrání daného dokladu se předvyplní celý řádek v pokladně – tedy “Suma”, “Přijaté od / Vydané komu” a dokonce i popis v kolonce “Účel”. Tato úhrada se také označí v seznamu “Faktury” nebo “Náklady” – není tedy potřeba přecházet na konkrétní doklad a označovat jej jako zaplacený ručně. Faktura nebo náklad nemusí být samozřejmě uhrazené v celé sumě, ale pouze částečně – uživatel jednoduše přepíše sumu na skutečně zaplacenou a to se automaticky projeví i v seznamu Faktur / Nákladů. A samozřejmě funguje to i opačně: jestliže ke konkrétní faktuře (nákladu) přidáte úhradu v hotovosti, v pokladně se automaticky vytvoří pohyb se všemi vyplněnými políčky.

Věříme, že vám Pokladna v SuperFaktuře pomůže udržet pořádek ve vašich financích a vy budete vždy vědět, jakou hotovost máte k dispozici, aniž byste se museli ptát vašeho účetního. Aby si ji mohli vyzkoušet opravdu všichni naši klienti, rozhodli jsme se ji nechat do konce roku ve všech balíčcích služeb.

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

2 komentáře

Dobrý den, jakým způsobem vytisknu/stáhnu pokladnu jako podklad do účetnictví? Kamila Koláriková
Dobrý den, momentálně je možné stahovat jednotlivé pokladní doklady v přehledu pohybů na pokladně. Možnost exportu všech pokladních dokladů do jednoho PDF zatím neumíme, ale v budoucnu tuto funkci přidáme mezi ostatní exporty v nástrojích.

Přidat komentář