Skočit na obsah
🕽 607 044 670 (-) , FAQ

Cizí měny v SuperFaktuře

Cizí měny v SuperFaktuře

Vystavit fakturu svému odběrateli můžete v SuperFaktuře i v jiné měně než v českých korunách. V článku vám popíšeme, jak na to.

Fakturu v cizí měně budete potřebovat vystavit zejména při obchodování se zahraničím. V některých případech se však v cizí měně, například v eurech, obchoduje i mezi tuzemskými firmami. To je stanoveno smlouvou a je potřeba vzít do úvahy zákon o účetnictví a zákon o DPH.

Jazyk faktury závisí především od jazyka, kterým mluví váš klient. Asi byste taky chtěli rozumět tomu, co platíte. Když nemluví česky, můžete ji vystaviť dvojjazyčně, v anglickém jazyce (nebo v jiném jazyce, kterým oba mluvíte), či v jazyce klienta.

Vystavení faktury v cizí měně

Při vytváření faktury si po kliknutí na odkaz „Více možností“ můžete mimo jiné zvolit, v jaké fakturační měně má být faktura vystavena.


Více možností na faktuře

Více možností na faktuře

K dispozici máte několik nejpoužívanějších měn.

Více možností - volba fakturační měny
Více možností – volba fakturační měny

Pokud se ve výběru nenachází potřebná měna, klikněte na tlačítko “+”. K výchozím měnám si přidejte kteroukoli ze 155 podporovaných měn. Případně zde můžete vypnout zobrazení těch, které nevyužíváte.


Nastavení zobrazení měn

Nastavení zobrazení měn

Kurz je načten podle ČNB k datu zdanitelného plnění. Pokud datum zdanitelného plnění nemáte na faktuře uvedeno, kurz se načte podle data vystavení.

V případě, že používáte jiné kurzy, v poli Kurz můžete upravit hodnotu podle vlastních preferencí (interních směrnic).


Kurz fakturační měny

Kurz fakturační měny

Inkaso platby za fakturu v cizí měne

Při přidávání úhrady faktuře vystavené v zahraniční měně uvidíte navíc ve formuláři pro úhradu 3 nové možnosti:

  • Měnu, v níž byla úhrada za tuto fakturu přijata.
  • Konverzní kurz měny, ve které jste úhradu přijali vůči domácí měně (Kč). Tento kurz předvyplníme kurzem ČNB platným v den realizace úhrady, který je možné ale samozřejmě změnit na konkrétní kurz banky, kterým byla úhrada přepočítána.
  • Checkbox, zda byla faktura kompletně uhrazena. Kvůli kurzovému rozdílu mezi vystavením a uhrazením faktury potřebujeme tuto informaci, abychom mohli spolehlivě určit, zda byla faktura kompletně uhrazena, nebo za ni očekáváte ještě další platby.

Seznamy a přehledy

V seznamu faktur uvidíte takovou fakturu vystavenou s částkou v zahraniční měně ale pro potřeby statistik je ale přepočítána použitým kurzem na faktuře. To znamená, že v grafech a úhrnných statistikách jsou i faktury v zahraničních měnách reprezentovány částkou v Kč.

Fakturační měna u klienta

Pokud máte klienty, kterým fakturujete pouze v zahraniční měně, můžete si tuto měnu pro klienta nastavit jako výchozí. Díky tomu budou faktury vystaveny tomuto klientovi automaticky ve správné měně.

Najděte klienta v seznamu kontaktů. Vyberte “Předvolené hodnoty” (1) a vpravo nahoře klepněte na tlačítko “Změnit”. Vyberte výchozí měnu pro klienta (2) a celé nastavení uložte (3).

Předvolené hodnoty u kontaktu - fakturační měna
Předvolené hodnoty u kontaktu – fakturační měna

Přihlaste se k odběru novinek z blogu

Odhlásit se můžete kdykoli prostřednictvím odkazu v emailu.

2 komentáře

Yahoooo :) Výborná práca. V nadväznosti na túto featurku by som mal ešte jeden feature request - a síce viac ako jeden bankový účet. Keďže pomer faktúr CR:SR je u mňa skoro rovnaký, tak sa mi oplatí mať bankový účet aj v Česku aj na Slovensku, no momentálne si ho musím meniť pri konkrétnej faktúre a potom duplikovať (pokiaľ ho nechcem znova vypĺňať). Plánujete aj možnosť pridania ďalšieho účtu? Každopádne díky za cudzie meny ;)
Jasne, pridame ;)

Přidat komentář